Podologie is voetkunde. Het is een wetenschap gericht op het behandelen en voorkomen van klachten ten gevolge van een verkeerde stand of functie van de voeten en/of tenen. Podologie richt zich niet alleen op de voet zelf, maar ook op afwijkingen aan het gehele bewegingsapparaat, die voortvloeien uit voetproblemen. Het is een theorie, die er vanuit gaat, dat door een goede voetstand veel houdingsklachten voorkomen en/of genezen kunnen worden.

Naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek wordt vastgesteld of de podoloog een oplossing kan bieden voor de problemen. Allereerst zal het onderzoek beginnen met het beantwoorden van een vragenlijst. Deze anamnese is nodig om de klacht duidelijk te krijgen, maar vooral wanneer deze optreedt en hoelang. Daarna volgt een ganganalyse. Uw looppatroon wordt hierbij geoberveerd. Hierbij gebruiken wij een podoscan, die zowel statisch (stilstaand) als dynamisch (lopend) een afdruk maakt van uw voeten. Deze scans worden ingetekend, waardoor ten alle tijden een vooruitgang vastgesteld kan worden. Door een functieonderzoek wordt naast de stand van de voeten bepaalt hoe de beweeglijkheid van uw gewrichten zijn.

Afhankelijk van de klachten kan dit zich beperken tot de voet. Indien er hoger liggende klachten zijn, zoals bijvoorbeeld van de heup of rug, volgt een totaal houdingsonderzoek. U kunt hierbij verwachten dat u uw bovenkleding uit mag doen. Tot slot volgt een schoeninspectie. Soms kan nuttige informatie afgeleid worden uit het slijtpatroon van uw schoenen. Neemt u daarom schoenen mee, waarop u al veel gelopen heeft.
Wanneer uit het onderzoek blijkt dat we een oplossing kunnen bieden voor de problemen, kan dit op verschillende manieren worden gedaan. In overleg met de klant kan gekozen worden voor een orthese (teencorrectie d.m.v. een siliconenorthese) daarnaast kan een schoenaanpassing gedaan worden en tot slot bieden wij in onze praktijk therapiezolen aan.

Zowel met mechanische als proprioceptische elementen kunnen de therapiezolen opgebouwd worden. Wij werken veel met de therapie van Dr. Bourdiol. Bij deze methode wordt er uitgegaan van de regulerende invloed van het zenuwstelsel op s tand, houding en spierbelasting. Door middel van proprioceptische elementen, wordt er ingespeeld op de verandering in de spiertonus, waardoor invloed uitgeoefend kan worden op stand, houding en spierbelasting.

Kosten:

De kosten van het eerste consult 45 euro (zonder aanschaf van hulpmiddelen 25 euro)

Therapiezolen: 150 euro. (mogelijkheid voor Bourdiol-therapie zolen of kuipzolen)

Correcties aan de zolen/ schoenen Vanaf 25 euro (afhankelijk van de te vervangen elementen)

Onze podoloog is aangesloten bij de vereniging LOOP – podoloog A en OMNI genootschap als podoposturaal therapeut Hierdoor vergoeden veel verzekeringen de gemaakte kosten. U dient zelf vooraf uit te zoeken of uw verzekering tot vergoeden overgaat. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij

Christel Sewdoelaré – Beijer – Markt 34 – Culemborg
Tel. 0345-531068 (di t/m vr. van 10.00 uur t/m 17.00uur)